Asiat, jotka kaikkien polkupyörien ostajien tulisi tietää!

Ostopäätösten tekeminen ei ole koskaan yksinkertaista, erityisesti, jos haluaa tehdä hankintansa viisaasti. Tämän sivuston tarkoituksena on auttaa sinua tekemään oikeanlainen valinta polkupyöräostoksilla ollessasi. Saat vinkkejä ja neuvoja sekä tietoa päätöstesi tueksi. Tarjolla on lisäksi kaikkea muutakin mielenkiintoista polkupyöriin ja pyöräilyyn liittyen. Mutta ensiksi täytyy onnitella hyvästä valinnasta: pyöräily on aivan loistava vaihtoehto liikkumiseen. Onhan se hyväksi sekä omalle terveydelle että luonnolle. Polkupyörän valinnassa on ensiarvoisen tärkeää, että pyörä on juuri omia tarpeita vastaava.

Yksi tärkeä kysymys on, onko polkupyörä tarkoitettu kilpa- vai vapaa-ajan pyöräilemiseen. Sivustollamme esitelläänkin tarkemmin, mitä eri pyörätyyppejä ostettaessa tulee ottaa huomioon. Kerromme tarkemmin niin kilpa-, kaupunki- ja maastopyöristä kuin sekä hieman erikoisemmistakin polkupyöristä. Kilpapyöräilykin lukeutuu itsessään eri alalajeihin, kuten maantiepyöräilyyn ja ratapyöräilyyn, maasto- ja BMX-pyöräilyyn, pyöräsuunnistukseen sekä cyclocrossiin. Kilpapyörän valinnassa pitääkin yleisesti ottaen ottaa huomioon vielä enemmän erilaisia seikkoja kuin vapaa-ajanpyörää valitessa. Lisätietoa päätöksesi tueksi löydät onneksi tältä sivustolta.

Polkupyöräily on ollut aina suosittua

Kerromme polkupyörän historiasta toki vielä tarkemmin tällä sivustolla, mutta pitää jo tässä vaiheessa todeta se, että ei ole ihme, että tämä kulkupeli on ollut niin suosittu aina keksimisestään lähtien. Historiankirjat eivät tarkkaan polkupyörän syntyhistoriasta kerro, mutta yleisesti ottaen sen historian katsotaan alkaneen varsinaisesti 1800-luvun alussa. Polkupyörän esimuotona pidetään potkupyöriä, eräänlaisia potkulautoja, joita kutsuttiin myös Velocifere-nimellä. Ensimmäisten polkupyörien etupyörä oli huomattavasti takapyörää suurempi. Tähän ratkaisuun päädyttiin suuremman nopeuden vuoksi.

Sen lisäksi, että polkupyörät näyttivät hassunkurisilta, vielä vakavampi ongelma oli, että ne olivat hyvin epävakaita. Seurauksena oli loukkaantumisia ja jopa kuolonkolareita. John Kemp Starley toi viimein vuonna 1885 markkinoille Rover-nimisen pyörän, jonka etupyörä oli vain hieman takapyörää ja suurempi ja seuraavissa versioissa pyörät vakioituivat samankokoisiksi. Nykymuotoisen polkupyörän katsotaan kehitetyn lähes valmiiksi jo 1920- ja 1930-luvuilla, sillä sen jälkeen suuria teknisiä läpimurtoja ei olla enää tehty. Yksityiskohdiltaan nykypyörät ovat luonnollisesti aivan erilaisia kuin ennen.

Etsitkö kilpapyörää vai vapaa-ajan polkupyörää?

Vaikka emme sivustollamme missään nimessä sivuuta kilpapyöriä ja -pyöräilijöitä, huomioimme sen, että valtaosa pyöristä ostetaan kuitenkin joko matkustusvälineeksi tai vapaa-ajan retkipyöräilyä varten. Yhä useampi valitsee liikennemuodokseen juuri polkupyörän, sillä siihen liittyy lukuisia etuja. Pysäköintivaikeuksista tai ruuhkista ei tarvitse kärsiä, liikkuminen ei ole julkisten kulkuneuvojen aikatauluista ja reiteistä kiinni ja pyöräily on joissain tapauksissa nopein tapa päästä perille. On nimittäin todettu, että polkupyörä on kaikista nopein kulkuväline taajamissa alle seitsemän kilometrin matkoilla.

Monelle ovat totta kai tärkeitä pyöräilyn ympäristöystävällisyys sekä terveyshyödyt. Nämä liittyvät luonnollisestikin myös retkipyöräilyyn, joka on ollut todella suosittua aina polkupyörän keksimisestä lähtien. Sivustoltamme löytyykin runsaasti kullanarvoista tietoa retkipyöräilyyn liittyen. Kerromme, mitä ennen matkaan lähtöä tulee huomioida, esittelemme parhaat fillarireitit Suomessa sekä muuta aiheeseen liittyvää. Lisäksi kerromme tällä sivustolla muun muassa polkupyörän huollosta sekä polkupyöräilijän varusteista, jotka ovat tärkeää tietoa kaikille polkupyörän omistajille. Kannattaa siis tutustua sivustomme artikkeleihin.

Mitä huomioida pyöräretkelle lähdettäessä?

Kuten tälläkin sivustolla kerromme, pyöräretkelle ei missään nimessä kannata rynnätä suin päin. Ensinnäkin on hyvä harjoitella riittävästi, minkä lisäksi retki kannattaa suunnitella tarkkaan, erityisesti jos se on vähänkään pidempi. Apuna voi käyttää erilaisia karttoja ja matkaoppaita, esimerkiksi pyöräilyä varten laadittuja Eurovelo-reitistön karttoja. Varustuksen tulee olla kunnossa ja pyörä huollettuna. Näin voi varmistaa matkan nautinnollisuuden ja ennen kaikkea turvallisuuden. Lisätietoa huomioon otettavista seikoista sekä polkupyörän huollosta löydät sivustomme artikkeleista.

Turvallisuusseikat ovat yksi tärkeimmistä seikoista, joihin tulee kiinnittää huomiota myös polkupyörää ostaessa. Pyöräilyn liikenneturvallisuus on onneksi kohentunut Suomessa todella merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Esimerkiksi kypärän käytön merkitystä ei kuitenkaan pidä aliarvioida, ja myös liikenne- ja väistämissäännöt tulisi liikenteessä osata. Pyörävarusteita säädellään myös lainsäädännöllä: esimerkiksi pimeällä etulamppu on pakollinen. Ja on hyvä muistaa, että pyöräily ja alkoholi eivät kuulu koskaan yhteen. Omalla toiminnalla voi vaikuttaa merkitsevästi niin omaan kuin muidenkin turvallisuuteen.

Ota pyöräilystä kaikki irti!

Valitsemalla oikeanlaisen polkupyörän, saa pyöräilystä varmasti kaiken irti, oli se sitten tarkoitettu ensisijaisesti kilpa- tai retkeilypyöräksi tai matkustusvälineeksi. Kuten olemme jo todenneetkin, tärkeintä on selvittää ensin, mitä juuri omat tarpeet ja tavoitteet ovat. Onko pyörä esimerkiksi tarkoitettu ensisijaisesti pitkiin vai lyhyisiin matkoihin? Onko nopeus tärkeää, vai haluatko ajaa rauhaseltaan? Se, paljonko polkupyörään on varaa sijoittaa, voi myös asettaa omia rajoituksiaan. Kun oma budjetti on selvillä, oikeanlainen pyörä löytyy helpommin. Myös käytetyt menopelit kannattaa ottaa huomioon.

Viihtyisiä hetkiä sivustomme parissa!

Vaikka kerrommekin tällä sivustolla yksityiskohtaisesti asioista, joita polkupyörää ostettaessa tulee huomioida, ei tietoa voi olla koskaan liikaa. Jos jokin asia mietityttää, kannattaa rohkeasti etsiä lisätietoa ja kysyä vinkkejä esimerkiksi pyöräharrastajilta tai pyöriä myyvien liikkeiden työntekijöiltä. Omasta tuttavapiiristäkin voi löytyä apua. Ennen ostopäätöksen tekemistä kannattaa koeajaa pyörä tai edes istua sen selässä. Muista myös varmistua, että varusteet sopivat kyseiseen pyörään. Ja sitten ei muuta kuin nautinnollisia hetkiä pyöräilyn – ja sivustomme – parissa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*