Polkupyöräilijän varusteet

Polkupyörä on monipuolinen kulkuneuvo, jota voi käyttää niin siirtymävälineenä paikasta toiseen kuin urheiluvälineenäkin. Olipa pyörällä kulkemisen motiivi puhdas siirtymä, huviajelu tai urheilumuoto kilpa- tai harrastetasolla, on polkupyöräily ehdottomasti varustelaji. Pelkkä polkupyörä ei riitä koskaan, vaan vähimmäisvaatimuksena jokaisella pyöräilijällä on kypärä. Pyörän ja päätä suojaavan kypärän lisäksi periaatteessa kaikki muu varustelu on pyöräilijän omista tarpeista ja mieltymyksistä riippuvaista. Pyöräily itsessään on hyvä ja nopea tapa siirtyä paikasta toiseen sekä liikuntamuotona tehokas.

Erityisesti kaupunkiajossa ja enintään keskipitkillä, alle 7 km:n matkoilla pyörä vie perille usein nopeammin kuin muut liikennevälineet. Lisäksi pyöräilyn etuna on sen saasteettomuus ja pieni tilavaatimus ruuhkissa ja pysäköinnissä. Pyöräilijöistä puhuttaessa lajin vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin ovat kiistattomia. Toisaalta pyöräilijät ovat aina sään armoilla ja liikennevälineenä pyörä on onnettomuustilanteessa lähes aina häviävä osapuoli.

Pyöräilyn edut nousevat silti huomattavasti suuremmiksi kuin haitat, sillä useimpia pyöräilyyn liitettäviä haittapuolia voi poistaa oikeanlaisella varustautumisella.

Polkupyörän varusteet

Pyöräilyn onnistumiseksi on tietysti oltava polkupyörä, mutta millainen? Pyörää hankkiessa sen käyttötarkoitus ratkaisee. Onko suurin osa pyöräiltävistä matkoista lyhyttä siirtymää esimerkiksi kodin ja työpaikan välillä, vai onko tarkoitus polkea pidempiä matkoja maastossa tai maantiellä?

Lyhyisiin työ- ja kauppamatkoihin käy oikein hyvin tavallinen pyörä, jonka pyöräilijä kokee itselleen parhaiten sopivan. Aktiivisempaan ja rajattuun käyttötarkoitukseen tuotettuja pyöriä riittää jokaiseen tarpeeseen. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi maantiepyörä, maastopyörä, ratapyörä sekä kaikkien pyörätyyppien alalajit.

Kun itse polkupyörä on hankittu, voi miettiä siihen liitettäviä lisävarusteita. Kenties itsestään selviä, mutta lain mukaan pakollisia varusteita ovat vähintään yksi kunnollinen jarru, soittokello, heijastimet edessä, takana ja sivulla sekä pimeällä ajaessa riittävän tehokas valaisin. Myös lastenkuljetusistuin on pakollinen, mikäli mukana on tarkoitus kuljettaa pientä lasta. Pakollisten polkupyörän lisävarusteiden lisäksi on makuasia, kuinka paljon pyörään haluaa vielä lisää varusteita. Käyttömukavuutta lisäävät esimerkiksi seisontajalka, tavarateline ja työkalut mahdollisen rengasrikon varalta.

Polkupyöräilijän tärkein varuste on kypärä

Ennen ensimmäistäkään ajokilometriä uudella polkupyörällä on yksi asia, josta yhdenkään pyöräilijän ei pitäisi joustaa. Kyseinen asia on kypärä. Vaikka tieliikennelaissa kypärän käyttö pyöräillessä on ainoastaan suositus, on se paras ja halvin vakuutus kaatumis- ja onnettomuustilanteen varalta. Vuonna 2011 Suomessa tapahtui 18 kuolemaan johtanutta pyöräilyonnettomuutta. Näistä 13 aiheutui ilman kypärää pyöräilleille henkilöille. Arvioiden mukaan neljä heistä olisi saattanut pelastua kypärää käyttämällä, joten jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä kypärän hyödyllisyydestä.

Kypärää valitessa valikoima on rajattoman laaja, joten jokaiseen makuun ja päähän löytyy varmasti sopiva kypärä. Tärkeintä on tarkistaa, että kypärä on käyttäjälleen sopivan kokoinen. Lisäksi kypärästä on löydyttävä CE-merkintä, joka tarkoittaa, että kypärän kestävyys on testattu. Polkupyöräilijän päähän sopiva kypärä on myös kiinnitettävä huolellisesti, jotta mahdollisessa onnettomuustilanteessa kypärä ei tipu tai liikahda päässä niin, ettei se suojaa päätä riittävästi. Mikäli pyörällä kuljettaa esimerkiksi lasta, on myös kyyditettävällä oltava kypärä päässään.

Polkupyöräilijän vaatetus

Pyöräilymukavuuden sekä turvallisuuden takaamiseksi myös pyöräilijän vaatetuksella on oma merkityksensä. Suomessa vuodenaikojen vaihtelu tuo omat haasteensa varsinkin ympärivuotisessa pyöräilyssä, mutta tämän päivän vaatetusmahdollisuudet ovat laajat myös ääriolosuhteissa pyöräilyyn. Polkupyöräilyyn on tarjolla omia vaatteita niin housujen, paitojen, takkien kuin hanskojenkin suhteen. Lisäksi lukkopolkimille on omat, niihin sopivat kenkänsä. Vaatteissa tärkeintä on hengittävyys sekä sääolosuhteiden hallitseminen esimerkiksi kovalla tuulella, sateella tai pakkasella. Oikein pukeutumalla mikään sää ei ole este pyöräilyn harrastamiseen.

Sääolosuhteiden lisäksi pyöräilyvaatteiden valintaan vaikuttaa myös se, millaista pyöräilyä harrastaa. Muutaman kilometrin satunnaiseen pyöräilyyn tuskin on tarvetta hankkia pehmustettuja pyöräilyhousuja, mutta maantiepyöräilijä sellaiset kenties haluaa. Maastopyöräilijä kaipaa kenties suojaa kuraroiskeita vastaan, ja monille pyöräilijöille vaatteissa olevat taskut ovat ainoa paikka säilyttää vaikkapa kotiavaimia. Talvipyöräilijöillä vaatetukseen liittyy omat haasteensa. Vaatteiden pitää lämmittää, mutta ne eivät saa silti hiostaa tai estää esimerkiksi jalkojen liikeratoja. Kokeilemalla usein selviää, minkälaista varustusta kukin pyöräilijä matkoihinsa kaipaa.

Polkupyöräilijän hifistelyvarusteet

Polkupyöräilystä toden teolla innostunut on vaarassa joutua varustelukilpaan. Kuten monessa muussakin lajissa, myös pyöräilyyn on tarjolla toinen toistaan hienompia lisävarusteita pyöräilyelämysten lisäämiseksi. Esimerkiksi datan kerääminen on monille pyöräilijöille motivoiva ja kiinnostava asia, josta saadut ajokilometrit, reitit ja nopeudet auttavat kehittämään harjoittelua. Erilaisia ajotietokoneita löytyy kaiken tasoiseen harrastamiseen ja kilpailutoimintaan. Lisäksi polkupyöriin on tarjolla omia renkaita talvi- ja kesäkäyttöön, ja pimeän varalle monet suosivat todella kirkkaita erikoisvaloja, joista varsinkin maastopyöräilijät saavat hyötyä.

Pyöräilyvarusteet oman maun mukaan

Polkupyöräily on lyömätön laji lyhyisiin siirtymiin ja kaupunkiajoon nopeutensa ja ympäristöystävällisyytensä ansiosta. Lisäksi pyöräily kohottaa kuntoa ja on terveyden kannalta hyvä tapa rasittaa kehoa. Pyöräilyharrastusta aloittaessa varusteista pakollisia ovat ainoastaan polkupyörä ja kypärä. Kun kypärä on päässä ja pyörä alla, voi lisävarustusta miettiä kunkin tarpeita vastaavaksi.

Suurin haaste pyöräilyssä ovat usein sääolosuhteet, jotka kuitenkin ovat voitettavissa oikeanlaisella vaatetuksella sekä pyörän osalta valaisimella ja esimerkiksi nastarenkailla. Pyöräily on mukava laji, jossa varusteluun voi jokainen löytää omat suosikkinsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*