Pyöräily on mahtava tapa tutustua uuteen matkakohteeseen

Polkupyörän historia on jossain määrin hämärän peitossa tai ainakin siitä on kiistelty paljon. Polkupyörän edeltäjä oli potkupyörä, jota ei poljettu ja ilmeisesti siitä kehitettiin varsinainen poljettava pyörä. Tämän arvellaan tapahtuneen 1800-luvun alkupuolella Ranskassa. Nykyisin polkupyörä löytyy lähes jokaiselta ja niitä onkin moneen makuun: tavallisten pyörien lisäksi löytyy kilpapyöriä, tandempyöriä, maantiepyöriä, maastopyöriä, läskipyöriä ja niin edelleen. Polkupyörä on helppo kulkupeli. Kun on kerran opetellut pyöräilemään, taidon osaa taatusti loppuelämän.

Polkupyörä on hyvä, helppo ja virkistävä tapa tutustua matkakohteeseen ja sen ympäristöön. Pyöräilymatkat ovat suosittuja ja vaihtoehtoja niiden toteuttamiseen on monia. Pyörämatkan voi tehdä joko niin, että vuokraat pyörän lomakohteesta tai pyöräilet suoraan kohteeseen. Tässä artikkelissa käsittelemme näitä molempia: Mitä pitää ottaa huomioon, kun lähdet lomamatkalle ja haluat vuokrata pyörän kohteesta? Mitä pitää ottaa huomioon, kun haluat lähteä ihan oikealle pitkälle matkalle pyörän kanssa? Kaikkiin näihin asioihin otamme selvää tässä artikkelissa.

Pyöräillen Suomessa ja ulkomailla

Jos suunnittelet pyöräreissua, ensimmäinen valinta on tietysti se, suuntautuuko matka Suomeen vai ulkomaille. Ensikertalaisen pyörämatkailijan on varmastikin järkevintä tehdä ensin pieni reissu kotimaassa, jotta näkee, kuinka matkanteko sujuu ja mitä käytännön asioita pitää ottaa huomioon. Kotimaassa matkatessa turvaverkot ja palvelut ovat lähellä, joten pyöräreissun aloittaminen kotikulmilta on järkevää. Suomessa kaupungeissa on pääosin hyvät pyörätiet ja -väylät, mutta pidemmät siirtymät joudut tietysti taittamaan tienpiennarta pitkin, aivan kuten muuallakin maailmassa.

Jos haluat lähteä merta edemmäs kalaan, hyviä pyöräilykohteita löytyy mistä vain. Esimerkiksi Ahvenanmaan saari Suomen ja Ruotsin välissä on erittäin suosittu pyöräilykohde. Saari on pääosin tasamaastoa ja Ahvenanmaalla on todella paljon nähtävyyksiä ja koettavaa myös pyörän selässä. Toinen lähellä oleva kohde on Viro, joka on Ahvenanmaan tapaan melko tasaista maastoa. Tallinnasta lähdettäessä Virosta löytyy hyviä kohteita, kuten Rakvere ja Narva Itä-Virossa, Tarto Viron keskellä, Pärnu länsirannikolla ja löytyypä Virosta myös ihana Saarenmaa.

Paketti- vai omatoimimatka?

Yksi pyöräilijän valinta on se, lähteekö paketti- vai omatoimimatkalle. Kotimaassa pyöräreissu onnistuu vallan mainiosti omatoimimatkana. Suunnittele matka hyvin ja aseta järkevät päivätavoitteet oman kunnon ja jaksamisen mukaan. Kauniita ja käytettyjä pyöräreittejä Suomesta löytyy esimerkiksi Turun saaristosta, Päijänteeltä ja Saimaalta. Tutustu kohteisiin ja pyöräreitteihin huolella etukäteen ja mieti myös majoitus. Haluatko majoittua hotellissa, motellissa, leirintäalueella vai romanttisesti teltassa tienposkessa? Mieti myös päivämatkan pituus. Aluksi ei kannata ahnehtia liikaa, sopiva päivämatka lienee jossain 40-100 kilometrin paikkeilla.

Myös Viroon ja Ahvenanmaalle voi varsin hyvin suunnitella pyöräilymatkoja aivan omatoimisesti. Sekä Viron että Ahvenanmaan laivat ottavat pyöriä kyytiin edullisilla kustannuksilla, joten nämä reissut sopivat myös budjettimatkailijan kukkarolle. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon lomasesongit etenkin kesän kiireisimpään aikaan. Leirintäalueille tietysti mahtuu pyöräilijä telttoineen lähes poikkeuksetta, mutta esimerkiksi hotelli- tai mökkimajoitukset kannattaa varata ajoissa. Pyöräilijöille järjestetään myös pakettimatkoja, jotka suuntautuvat usein hieman kaukaisempiin kohteisiin. Käydään eksoottisempia kohteita läpi seuraavassa kappaleessa.

Pakettimatkoja vaikka Kuubaan

Erilaiset teemamatkoihin erikoistuneet matkatoimistot järjestävät myös pyöräilymatkoja ympäri maailmaa. Tällaiset pakettimatkat ovat helppoja ja turvallisia ja näiden matkojen hintaan kuuluu usein myös laadukkaan polkupyörän vuokra. Näin ollen pakettimatkailijan täytyy vain lentää kohteeseen ja valmistautua pyöräilykokemukseen. Kannattaa tutustua huolella matkanjärjestäjän ohjeisiin esimerkiksi päivämatkan pituudesta ja kuntovaatimuksista. Esimerkiksi Teemamatkojen polkupyörämatkailijoita ohjeistetaan varustautumaan 20-65 kilometrin päivämatkoihin, joka tarkoittaa sitä, että ennen reissua pitäisi pystyä helposti tekemään 20-30 kilometrin pyörälenkkejä.

Pyöräilyn pakettimatkoja on jaoteltu myös vaikeusasteen mukaan esimerkiksi asteikolla 1-3. Jos olet vasta-alkaja, etkä kovin kokenut pyöräilymatkailija, ei omaa kuntoaan kannata liioitella, vaan valita helppo matka. Tällaisia helppoja matkoja järjestetään esimerkiksi Keski-Eurooppaan, kuten Hollantiin ja Belgiaan, jossa korkeuserot ovat maltillisia. Kakkostason reissu voi suuntautua esimerkiksi Etelä-Euroopan vuoristoille, joissa ei kuitenkaan kivuta suurimpia vuoria ylös. Kolmostason reissu saattaa olla vaikka matka Itävallan Wienistä Budapestiin saakka. Matkavaihtoehtoja löytyy netistä runsaasti.

Miten valmistautua pyörämatkalle?

Pyörämatkalle tulee valmistautua huolellisesti, olipa kyseessä sitten pakettimatka, omatoimimatka tai vaikkapa lomakohteesta päiväksi vuokrattu pyörä. Kaikista tärkeintä on selvittää oma kuntotaso ja se, kuinka paljon pystyt päivän aikanaan polkemaan ilman suurempia rasituksia. Pyöräily käy kunnon päälle, mutta henkihieverissä kieli vyön alla lomailusta ei nauti kukaan. Myös pyörän kunto on ensiarvoisen tärkeää. Huolla oma pyöräsi mielellään ammattilaisella ja varmistu myös vuokrapyörän kunnosta. Pidä huoli, että sinulla on tarvittavat välineet pyörän huoltoon myös tien päällä.

Muista vakuutukset ja turvallisuus

Pyöräilyyn liittyy aina myös riskejä, joten huolehdi siitä, että ennen reissuun lähtemistä sinulla on kaikki tarvittavat vakuutukset kunnossa. Selvitä, että vakuutuksesi korvaa myös onnettomuudet ja vahingot pyöräillessä. Tämä ei aina ole itsestään selvä asia. Matkalla ollessasi huolehdi turvallisuudesta. Pidä riittävä välimatka edellä pyöräilevään ja ole huolellinen liikenteessä. Vältä tarpeettomia riskejä. Muista nesteytys ja riittävä syöminen, mutta muista myös nauttia! Nyt ei muuta kuin kypärä päähän, pyörä alle ja omaa unelmareissua etsimään!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*