Suomen parhaat fillarireitit

Suomi on varsinkin kesäisin upea ja monipuolinen maa, jossa riittää paljon nähtävää luonnossa. Maamme tarjoaa kesäisin myös mahtavia mahdollisuuksia polkupyöräilijöille. Reittejä löytyy ympäri Suomea ja tarjolla on niin upeaa saaristoa, saarihyppelyitä kuin jylhempääkin maastoa pohjoisempana Suomessa, sekä tietenkin tuhansien järvien ympärillä kulkevia reittejä.

Suomen suosituimpia pyöräreittejä listataan eri palveluissa lähes vuosittain. Tietysti mielipiteitä on niin paljon kuin on niiden esittäjiäkin, mutta muutama reitti nousee aina ylitse muiden. Yksi eniten mainintoja keräävä reitti on Saariston Rengastie, joka puikkelehtii Turusta saaristoon päin. Sen lisäksi suosittuja rannikkoreittejä ovat muun muassa hieman pohjoisempana kulkeva Seitsemän sillan tien sekä Alskat-Björköby -reitti. Suosittuja reittejä löytyy myös Valkeakoskelta ja Lappeenrannasta. Kestosuosikki on myös iki-ihana Ahvenanmaan saari, joka on varsinainen pyöräilyparatiisi.

Kokosimme tähän artikkeliin muutaman kestosuosikkireitin, joille pyöräilijät palaavat vuosi toisensa jälkeen. Artikkelissa esitellyt reitit ovat niin sanotusti varmoja valintoja kaikille pyöräilyn ystäville. Näillä reiteillä riittää nähtävää!

Saariston rengastie

Saariston Rengastie lähtee Turusta ja kiertelee saaristoa. Tämä reitti on arvosteltu Suomen parhaimmaksi pyöräreitiksi muun muassa vaihtelevan maaston takia. Reitillä on lukuisia lossiyhteyksiä, jotka ovat pääosin ilmaisia. Reitti on kesäisin erittäin suosittu ja losseilla voi joutua jonottelemaan ruuhka-aikoina pidemmänkin aikaa. Reitille on myös monia vaihtoehtoja, jotka voi itse suunnitella. Reitin kaukaisin osa on ulkomerellä sijaitseva Utön majakka, mutta kohteita löytyy tietysti lähempääkin, jos yksinäiset majakkasaaret tuntuvat liian kaukaisilta.

Mikäli et halua ajaa koko Saariston Rengastietä läpi, muutaman päivän mittaiselle pyöräreissulle sopii hyvin kohteeksi Saariston Pieni Rengastie, jonka reitti kulkee Turku-Nauvo-Naantali-Turku. Pyöräreitille tulee yhteensä mittaa 105 kilometriä ja mikäli maisemia haluaa katsella kunnolla, voi matkan suunnitella vaikkapa kolmen päivän mittaiseksi. Saariston Rengastien varrelta löytyy lukuisia majoitusvaihtoehtoja ja leirintäalueita, joten yösijaa ei tarvitse loputtoman kauaa etsiä. Saariston Rengastie on henkeäsalpaavan kaunis ja ei sitä turhaan kehuta Suomen parhaaksi pyöräreitiksi.

Rannikon parhaat fillarireitit

Saariston Rengastien lisäksi Suomen rannikolta löytyy valtavasti upeita pyöräteitä. Eräs mainitsemisen arvoinen on Seitsemän sillan tie Pietarsaaresta Kokkolaan, joka sopii hyvin vaikka päivän mittaiselle reissulle. Seututie 749, joka kulkee Pietarsaaren ja Kokkolan kautta tarjoaa erikoisuutena seitsemän siltaa, joten rantaviivaa riittää ihmeteltäväksi. Koko reitin pituus on 40 kilometriä, joten liian pitkäksi matkaa ei voi moittia. Hieman etelämpää Vaasan edustalta löytyy Alskat-Björköbyn saaristoreitti, joka on myös erittäin kehuttu pyöräilyreitti kesäisessä Vaasan saaristossa.

Björköbyn saaristoon kuuluu yhteensä 350 saarta, mikä on huima määrä. Pyöräreitti alkaa mantereelta Alskatista ja Björköbyn kylään tulee matkaan kaikkiaan 40 kilometriä, joten matka sopii hyvin päivän mittaiselle reissulle. Reitin varrelle mahtuu muun muassa pitkä Raippaluodon silta ja Björköbyssä on myös paljon nähtävää. Saaren luoteiskulmassa on Svedjehamn, josta pääsee maankohoamismaastoa esittelevälle luontopolulle. Samaiselta saarelta löytyy myös 13 kilometrin vaellusreitti Paniken saareen. Alskat-Björköby on kesäisen pyöräilymatkailijan unelmareitti vailla vertaa.

Valkeakoski ja Lappeenranta

Myös Sisä-Suomesta löytyy runsaasti mahtavia pyöräreittejä. Nostamme tähän artikkeliin muutamia, jotka ovat saaneet runsaasti suosituksia. Eräs suosikkireitti löytyy Valkeakosken Rapolasta, jossa on 18 kilometrin mittainen historiallinen pyöräreitti. Reitti lähtee Rapolan viikinkiaikaiselta muinaislinnalta ja Rapalan kartanolta Sääksmäeltä. Tämän jälkeen reitti kulkee Vanajavesi-järven itäpuolta Iittalaan. Matkan varrelle osuu muun muassa Voipaalan taidekeskus sekä kuvanveistäjä Emil Wikströmin taiteilijakoti Visavuori. Iittalan lasimuseolle päättyvä reitti sisältää myös taidetta, tänä vuonna Iittalan vanhassa puukoulussa on esillä naivistista taidetta.

Valkeakoskelta otetaan matka suoraan aivan toiselle puolelle Suomea, itärajan tuntumaan Lappeenrantaan. Sieltä löytyy 40 kilometrin mittainen Vehkataipaleen pumppuaseman lenkki, joka lähtee Lappeenrannan satamasta, menee Luukkaansalmen sillalle ja edelleen Vehkataipaleelle. Paluumatka Lappeenrantaan suoritetaan Saimaanharjun kautta. Pumppulaitoksella viitataan Vehkataipaleen kanavan pumppuasemaan, joka on historiallinen, mutta edelleen käytössä. Lappeenrannasta lähtee myös lukuisia muita pyöräreittejä upeisiin Saimaan maisemiin, joten Lappeenrannan seutua kannattaa silmäillä tarkemmin, mikäli pyörämatkailu iloisessa Itä-Suomessa kiinnostaa enemmänkin kuin vain yhden reitin verran.

Ahvenanmaa

Jos Manner-Suomen pyöräreitit tuntuvat jo kolutuilta, kannattaa tähyillä laivamatkan päähän Ruotsin suuntaan. Ahvenanmaa on todellinen pyöräilijän paratiisi ja sopii aivan kaiken tasoisille pyöräilijöille alavan maastonsa takia. Laivamatka Turusta Maarianhaminaan sujuu vaikka nukkuen tai päivälaivalla maisemia katsellen. Maarianhaminasta pääsee suoraan hyppäämään pyörän selkään ja tutustumaan saaren nähtävyyksiin. Ahvenanmaalla on majoituspaikkoja tarpeeksi ja leirintäalueitakin löytyy, mutta silti kannattaa ehkä ainakin kesäsesonkeina varautua siihen, että majoituspaikoissa on kovinkin täyttä. Ennakkovarausta voi siis suositella.

Mikä on sinun reittisi?

Suomi on täynnä upeita pyöräilypaikkoja. Esittelimme artikkelissa Saariston Rengastien ja pari pohjoisempaa pyöräilykohdetta meren rannalla, Valkeakosken historiallisen reitin, Lappeenrannan pyöräilyreitin sekä Ahvenanmaan. Tämän lisäksi Suomessa on suuri määrä muita upeita pyöräreittejä. Mainittakoon esimerkiksi Porvoo ja Porvoon vanha kaupunki, Hanko, Tammisaari sekä todellinen pyöräilyn ystävien kaupunki Oulu, josta pyöräreittejä löytyy jokaiseen lähtöön. Oman pyöräreitin löytämisessä internet on paras lähde, sillä kaupungit ja kunnat kertovat hyvin mielellään omista reiteistään netissä. Ovathan pyöräilijät mukavaa ja tervetullutta porukkaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*