Pyöräily – juoksemisen jälkeen paras yleiskuntoa kohottava urheilu

Pyörällä ajaminen on paitsi hauskaa, mutta myös äärimmäisen hyväksi kunnollesi. Pyöräillessäsi käytät lähes kaikkia kehostasi löytyviä lihaksia, eritoten alavartalon kuormitus nousee ajoittain suureksikin.

Pyöräilyä voi harrastaa monesta eri näkökulmasta katsottuna. Voit olla kilpaurheilija, amatööriurheilija, pelkkä harrastaja, nuori, taikka vanha. Pyöräily on tehty kaikille mieluisaksi, koska vaihtoehtoja itse laitteelle on loputon määrä. Jokaiselle maastolle, kelille, ruumiinrakenteelle ja voimatasoille on suunniteltu omia polkupyöriä, joiden joukosta löydät varmasti itsellesi sen mieluisimman.

Myös monet muuta, kuin kilpapyöräilyä harrastavat urheilijat pitävät tätä ns. off-season harjoittelussaan erittäin tärkeänä. Pyöräily kehittää hengityselimiä ja kehoasi siinä määrin, että siitä on hyötyä käytännössä missä tahansa urheilulajissa liittyen.

Pyöräily ja doping

Pyöräily ja doping on aina vahvasti liitetty toisiinsa, kiitos Lance Armstrongin skandaalin, jossa moninkertainen Tour De France voittaja lopulta myönsi käyttäneensä kilpauransa aikana kiellettyjä aineita. Käryn laittoi itseasiassa alunperin liikkeelle miehen tallikaverit, jotka eivät voineet uskoa, että Lance kilpailee puhtaat jauhot pussissaan. Tätä ennen, useissa haastatteluissa Armstrong oli vakaasti kieltänyt koskaan käyttämästä minkäänlaista suoritusta parantavaa huumausainetta.

Dopingin toi myös vahvasti esille yhdysvaltalainen dokumentti “Icarus” joka seurasi amerikkalaista journalistia hänen matkallaan kohti maailman kovinta amatöörien pyöräkilpailua. Mies kilpaili tämä ensin ns. “puhtaana”, sekä seuraavana vuonna dopingin alaisena. Tässä välissä ehti tapahtua kaikenlaista ja itse pyöräily jäi dokumentissa sivuosaan, koska sattumalta myös paljastui venäjällä käytetty systemaattinen, valtion tukema dopingjärjestelmä, mutta se on sitten taas aihe aivan erikseen.

Niin kauan kuin pyöräilyssä liikkuu huomattavia summia rahaa ja antidoping-toimikunnan testausmenetelmistä ei löydy aukkoja, huijareita tulee aina tämän kauniin urheilulajin parissa olemaan. Se on valitettava tosiasia, joka vaikeuttaa myös huomattavasti esimerkiksi vedonlyöntiyhtiöiden toimintaa. Mikään esimerkiksi näistä netiikasioista ei halua listoilleen sellaista kohdetta, jossa on mahdollisuus vilppiin, tai epärehellisillä keinoilla hankittuun etulyöntiasemaan.

Pyöräillessä näet luontoa

Pyöräily on mahtava tapa lähteä tuulettumaan ulos, sekä vaikka katsomaan maisemia paikoista, jossa et ole koskaan ennen käynyt. Tällaisia paikkoja löytyy takuuvarmasti vaikkapa omasta kotikaupungistakin, jossa ei ole tullut syystä tai toisesta koskaan käytyä.

Mikään ei olekaan hienompaa, kun hypätä kauniina kesäpäivänä pyörän satulaan ja lähteä kohti tuntematonta. Muistathan pakata riittävästi vettä mukaan, sillä kuumassa pyöräily kuluttaa hyvinkin nopeasti tehoja kropastasi, eikä kotiin pyöräily ole kovin mieluisaa ilman nesteytystä. Mikäli olet lähtemässä pidemmälle reissulle, on syytä pakata mukaan myös vaihtovaatteet (monet vaihtosukat!), riittävästi vettä, rakkolaastareita, sekä kannattaa ilmoittaa muutamalle läheisellesi mihin olet menossa ja milloin olet tulossa. Näin varmistut siitä, että onnettomuuden sattuessa edes joku tietää missä päin maailmaa olet. Pyöräily on kuitenkin hyvin turvallinen harrastus, kun siinä muistaa pitää järjen päässä ja muutamat turvallisuusohjeet sekä tietysti liikennesäännöt mielessä. Muista, että vaikka olisit kuinka oikeassa ja suojatiellä sinulla on etuajo-oikeus, häviät aina törmäyksessä muiden kulkuneuvojen kanssa. Tästä syystä johtuen onkin äärimmäisen tärkeätä, että olet panostanut laadukkaaseen pyöräilykypärään, joka on ainoa henkivakuutuksesi tien päällä liikuttaessa.

Pyörän huolto

Useat pyörät saattavat maksaa useita tuhansia euroja, mutta näppärän “mummo-jopon” saatat löytää vaikka parilla sataa. Molempia yhdistää kuitenkin se, että niitä pitää huoltaa säännöllisin ajoin. Ketjut pitää rasvata, pyöriin laittaa lisää ilmaa, sekä vaijereita kiristää. Näillä toimenpiteillä varmistat pyörällesi pidemmän elinkaaren ja säästät selvää rahaa. Se lisää myös huomattavasti turvallisuutta tien päällä, sillä sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että esimerkiksi jarrut pettäisivät kesken ison alamäen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*