Pyöräily talvella – mitä tulee ottaa huomioon

lumiset pyörät

Pyöräily mielletään usein kesälajiksi, mutta monet lajin aktiiviharrastajat pyöräilevät kuitenkin vuoden ympäri. Monelle “tavalliselle” tallaajalle tämä saattaa kuulostaa omituiselta, mutta onko se sittenkään sitä? Kokosimme parhaat vinkit ja ohjeet siihen, miten sinäkin voit pyöräilyn ystävänä pitää harrastusaktiviteettiasi yllä läpi vuoden, säästä huolimatta.

Helppo urakka pyöräileminen talvella ei välttämättä ole, mutta siitäkin on mahdollisuus ottaa iloa irti kun sen tekee oikein.

Varusteet

Pyöräilyä aloittaessa talvella, varusteiden tulee olla ykkösluokkaa, muuten tulee melkoisen nopeasti äitiä ikävä. Ihan ensiksi kiinnittäisimme huomiota päälle puettavaan kerrastoon & takkiin. Sinun tulee valita takki ja materiaalit sen mukaan, että pysyt lämpimänä pidemmilläkin pyörälenkeillä. Tiesitkö, että yleisen kylmettymisen syy talvella urheillessa ei ole suinkaan ilman lämpötila, vaan hiki jota erität vartalostasi ja joka kastelee sinua sisältäpäin. Onkin siis äärimmäisen tärkeätä, että valitset vaatteesi hengittävyyden mukaan. Mikäli aiot kuitenkin suorittaa vain talvellakin matalan sykkeen lyhyitä lenkkejä, ei esimerkiksi lämpöä eristäviä kerrastoja ole välttämättä tarpeellista hankkia.

Kun olet saanut vaatekerraston kuntoon, seuraava tehtävä olisi valita sopiva pipo ja hanskat. Pipon pitää olla riittävän ohkainen jotta kypärä mahtuu mukavasti päähäsi, mutta sopivan paksu jotta pääsi ei palellu. Ihmisen ruumiinlämpö karkaa parhaiten päästä, sekä jaloista, joten nämä kaksi osa-aluetta on pidettävä kuivina ja lämpiminä hinnalla millä hyvänsä. Eli suomennettuna: pipo on väärä paikka säästää rahaa kun talvipyöräilyä suunnittelee aloittavansa! Ajohanskoista tulee myös huomioida niiden kyky pitää lämpöä, sekä kykyä säilyttää käsittelyominaisuuksia. Vaihteiden vaihtaminen ja ohjaustangosta kiinni pitäminen ei ole maailman mukavimpia urakoita, mikäli hanskasi ovat liian paksut!

Ravinto

Ennen pitkää lenkkiä talvella on syytä muistaa, ettei kehoa pidä ruokkia liikaa. Sinun tulisi keskittää ruokailusi n. 2h ennen lenkin tekemistä, jotta energiatasot ovat tällöin parhaimmillaan. Kannattaa myös välttää liikaa juomista, sillä kylmällä ilmalla on sellainen ikävä sivuvaikutus, että se saattaa laittaa sinut virtsaamaan tavallista useammin. Tämä yhdistettynä jatkuvaan rakon paineeseen (johtuu satulan mallista ja ajoasennosta) voi tuntua hyvinkin ikävältä, mikäli tarkoitus olisi tehdä useamman kilometrin pyörälenkki.

Ravinnoksi suosittelemmekin hitaasti palavia hiilihydraatteja, kuten esimerkiksi puuroa, tai vaikkapa banaanin. Itse pyörälenkille kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi välipalakeksi, tai vaikkapa palautusjuomaa. Huomaathan, että kovalla pakkasella juomat saattavat jäätyä jolloin niiden juominen vaikeutuu huomattavasti. Kylmän juoman kaataminen kurkkuun on hyvä idea, kunhan se ei ole liian kylmää. Mikäli onnistut lähes jäistä vettä juomaan keskellä paukkupakkasia, saattaa kurkkusi ärtyä tästä hyvinkin nopeasti / pahasti ja pyörälenkkisi saattaa olla ohi ennen kuin arvaatkaan!

Talvipyöräily – tulevaisuuden huippu-urheilua?

Moni ammatikseen pyöräilyä harrastava tai seuraava on vuosikausia toivonut jo talvella suoritetun maastopyöräilyn päätymistä isomman yleisön nähtäville. Kyseessä ei vielä toistaiseksi ole kovin suosittu urheilulaji, sillä sitä ei esimerkiksi löydy lainkaan vedonlyöntiyhtiöiden listoilta. Esimerkiksi www.kelatjakortit.com sivustolle on listattu kymmeniä erilaisia netticasinoita, mutta yhdellekään ei ole tarjonnassa talvipyöräilyä vedonlyönnin puolella!

Talvella suoritettava maastopyöräily jakaa valitettavasti samat haasteet, kuin perinteinenkin pyöräily tällä hetkellä. Ne ovat molemmat ikävien doping-huhujen kohteena, kiitos 2010-luvulla tehtyjen paljastusten (tapaus Lance Armstrong, sekä Venäjän systemaattinen doping-rinki).

Tulevaisuus näyttää kuitenkin suhteellisen valoisalta, sillä talvipyöräilyn liitto onkin alkanut lobbaamaan urheilupäättäjiä ympäri Eurooppaa ja Suomella on näissä keskusteluissa erityisen hyvä asema. Mikäli olisi hienompaa, kuin auringon laskiessa pyöräillä kilpaa lumisissa tuntureissa, tai metsissä? Kyseessä olisi henkeäsalpaavia hetkiä joka varmasti nostaisi lajin kiinnostavuutta merkittävästi ympäri maailman!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*