Turvallista pyöräilemistä

pyöräilykypärä

Pyöräily on hauska ja mukava tapa kohottaa kuntoa, nauttia kesäisestä iltapäivästä, tai vaikkapa hoitaa juoksevia asioita kaupungilla. Pyöräily on myös keino säästää luontoa sillä se ei tuota minkäänlaisia päästöjä ympäristöönsä. Pyöräily voi kuitenkin olla pahimmillaan vaarallista, jos ei tiedä mitä on tekemässä eivätkä varusteet ole kunnossa. Pyörän selässä olet äärimmäisen haavoittuvainen ulkopuolisille uhkatekijöille, kuten esimerkiksi raskaammalle liikenteelle (autot, moottoripyörät, julkiset kulkuneuvot jne.) sekä sääolosuhteille. Pyöräillessä pitääkin siis ottaa muutama asia huomioon, ennen kuin voi turvallisin mielin hypätä ns. baanalle.

Pyörän käyttöönotto

Talvi on ohi, kevät alkaa tekemään tuloaan ja tiet alkavat sulamaan. Rynnistät ulkovarastoosi, nappaat pyörän allesi ja lähdet heti kuin villivarsa kirmaamaan kohti määränpäätäsi. Tämä on varmasti monelle tuttu tilanne, mutta näin ei missään nimessä kannata toimia. Saatat nimittäin vaarantaa paitsi oman, myös muuiden tienkäyttäjien turvallisuuden. 

 Kun otat pyöräsi talviteloilta, tulisi sille tehdä systemaattinen huolto ja tsekata ainakin ne tärkeimmät asiat. Näin olet perillä siitä, missä kunnossa pyöräsi jarrut, vaihteet ja muut liikkuvat osaset ovat. Mikäli kyseessä on tavallinen “mummopyörä”, ei hallintalaitteita yleensä sen kummemmin ole olemassa, ellei edessä olevaa, dynamolla toimivaa lamppua lasketa. Mikäli kuitenkin omistat esimerkiksi maastopyörän, tulee sinun huolellisesti tarkistaa seuraavat asiat:

Renkaiden kunto – Muista tarkistaa missä kunnossa renkaasi on. Painele ja purista. Täytä ne ilmalla ja ota selvää vuotavatko ne jostain. Kumi on voinut hapertua talven aikana joten suorita tarkistus äärimmäistä huolellisuutta käyttäen irrottamalla pyörät kokonaan rungosta.

Jarrujen kunto – On ilmiselvää, että jarrujen on oltava kunnossa, ennen kuin muun liikenteen sekaan uskaltaa hypätä. Testaa etu- sekä takajarrut ja varmistu siitä, että jarrupalat eivät ole liian kuluneet. Sinun pitää hätätilanteessa saada pyöräsi pysähtymään välittömästi ja jarrut näyttelevät tässä tietysti pääosaa.

Rungon kunto – Tarkista, vääntele ja kääntele. Ota selvää, onko rungossasi rakenteellista ongelmaa, vai pysyykö se kasassa. Mikäli runko esimerkiksi katkeaa kovassa vauhdissa, voi jälki olla pyöräilijän kannalta erittäin rumaa. Voit koputella runkoa esimerkiksi puuvasaralla ja selvittää, onko mahdollisia halkeamia näkyvissä.

Kypärän valinta

Kypärän valinnassa ei kannata säästellä, sillä kyseinen kapistus on ainoa kunnollinen turvavarusteesi pyörän selässä. Vaikka ajohanskojen ja takin pitäminen onkin suotavaa, eivät ne kuitenkaan suojele tärkeintä asiaa, eli aivojasi. Kypärää ei kannata siis ostaa vain sen halvan hinnan perusteella ja siihen voikin olla hyvä sijoittaa jopa 100-200€. Jokainen toimii tietysti man budjettinsa rajoissa, mutta kannattaa miettiä, kuinka arvokas terveytesi sinulle on? Toivottavasti vastauksesi tähän on “mittaamattoman arvokas”.

Älä säästä kypärässä, vaan osta parasta mihin sinulla on varaa. Henkesi kiittää myöhemmin. Hyvän kypärän tunnistaa siitä, että se on kevyt ja sopii hyvin päähän, eikä heilu. On myös tärkeää, että leuan alle kiinnitettävä remmi on korkealaatuista materiaalia, eikä se esimerkiksi pääse hinkkaamaan leukaperiäsi verille pitkilläkään pyörälenkeillä. Tämä jos joku on ärsyttävää ja jopa kivuliasta.

Ammattilaisetkin huoltavat pyöriään

Myös kilpapyöräilijät hoitavat itse pyöriään sillä he haluavat henkilökohtaisesti varmistua siitä, että pyörät ovat varmasti ensiluokkaisessa kunnossa ennen kilpailuita. Vaikka ammattilaispyöräilyssä onkin erikseen huoltohenkilökuntaa pitämässä teknisistä asioista huolta, jokainen ammattipyöräilijä tarkistaa vähintäänkin pyöränsä jarrut sekä ohjaustangon. Pitäähän kilpailijan pitää omasta kisavälineestään huolta!

Mikäli haluat tutustua ammattilaispyöräilyn maailmaan hieman syvemmin, suosittelemme lukemaan esimerkiksi pyöräilyyn sekä siihen liittyvään vedonlyöntiin tarkoitettuja julkaisuja. www.kolikkopelikonkarit.com sivustolle on ainakin listattu useita kymmeniä nettikasinoja joiden sivustoilta löydät paitsi aiheeseen liittyviä blogeja, myös satoja eri kohteita lähes päivittäin käytäviin pyöräilykisoihin ympäri maailman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*